Vandaag is het 'World Heart Day'. Dus sta ik even stil bij... hartrevalidatie!

Auteur: Iman Padmos | Geplaatst op: 29 september 2021
Categorie: Hartrevalidatie

Door Iman Padmos, Cardioloog bij Basalt

Vandaag is het 'World Heart Day', en vragen we wereldwijd aandacht voor hart- en vaatziekten - doodsoorzaak No 1. Bij Basalt richten we ons op klinische hartrevalidatie voor bijvoorbeeld patiënten met een steunhart of na harttransplantatie, maar ook op poliklinische behandeltrajecten na een hartziekte zoals een hartinfarct. Als we dit traject goed begeleiden kunnen we groter leed voorkomen. Basalt heeft geruime ervaring met hartrevalidatie en heeft op verschillende locaties in de regio Haaglanden een hartrevalidatiecentrum. Momenteel werken we aan een nieuw centrum voor hartrevalidatie op onze locatie in Den Haag. Hiermee kunnen we meer patiënten helpen die dit hard nodig hebben. Ik neem je graag even mee in een behandeltraject na een hartziekte en waarom dit nieuwe centrum zo belangrijk is. 

Jolien, 42 jaar, is directeur van een familiebedrijf en heeft een gezin met drie kinderen. Het is al met al best druk, maar ze heeft plezier in haar werk, is dol op het gezin en kan het best aan. Wel komt ze niet erg aan zichzelf toe. Ze beweegt te weinig, eet onregelmatig en vaak ongezond, en is de laatste tijd te zwaar. Als ze op een ochtend richting werk gaat voelt ze opeens een heftige, drukkende pijn op de borst. Ze voelt dat het niet goed zit en belt de huisarts, die onmiddellijk een ambulance stuurt. In het ziekenhuis wordt geconstateerd dat ze een hartinfarct heeft. Ze gaat meteen voor een hartkatheterisatie en wordt gedotterd. Het loopt met een sisser af. Het gaat eigenlijk zo goed, dat ze de volgende dag alweer naar huis mag.

Na twee weken thuis te zijn geweest pakt Jolien de draad weer op, er is immers niet meer zoveel aan de hand. Toch merkt ze na een tijdje dat het niet lekker gaat: ze is moe, slaapt slecht, is verdrietig en heeft geen vertrouwen meer in haar lichaam. Ze wil wel gaan bewegen, maar is angstig dat haar hart het zal begeven. Ze wil doorzetten, maar merkt dat de klachten toenemen. Ze heeft meer moeite met werken en kan zich niet goed concentreren. Bij het eerstvolgende polikliniekbezoek bespreekt ze dit met haar cardioloog. Hij stuurt Jolien door naar de hartrevalidatie.

Voor veel patiënten is een hartinfarct een “life event”. Het ontwricht het normale leven. Men kan er angstig en depressief van worden en het lukt gewoon niet om gezonder te leven. Een goed hartrevalidatietraject kan hierbij helpen. Hartrevalidatie is gebaseerd op drie pijlers. Allereerst wordt door middel van (begeleide) lichamelijke trainingen geprobeerd de patiënt het vertrouwen in eigen lichaam terug te geven. Vervolgens wordt gekeken naar een andere leefstijl, waardoor de patiënt niet nog eens hartproblemen krijgt (secondaire preventie). Bovendien wordt geprobeerd angst en depressie te verminderen. Dit doen we door met de patiënt in gesprek te gaan en door de patiënt goed te informeren.

Uit onderzoek blijkt dat hartrevalidatie belangrijk is: patiënten die een periode van hartrevalidatie hebben gevolgd hebben 40-50% minder kans om weer ziek te worden of om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Wereldwijd adviseren cardiologenorganisaties dan ook om deel te nemen aan een programma voor hartrevalidatie na een hartziekte. Toch krijgt maar een derde van alle hartpatiënten in Nederland (een vorm van) hartrevalidatie aangeboden. Dit moet veranderen willen we de zorgvraag beperken. 

Basalt heeft al lange tijd ervaring met hartrevalidatie. In 1972 werd in Katwijk het centrum voor hartrevalidatie opgericht in samenwerking met het LUMC. Ook in Delft en Zoetermeer is al langer een afdeling hartrevalidatie aanwezig. Nu breiden we uit naar Den Haag. We willen hiermee zoveel mogelijk patiënten hartrevalidatie kunnen aanbieden, opdat terugval en weer ziek worden beperkt blijft. Binnen het centrum zullen we ons onder meer richten vrouwen met hartziekten, patiënten met een slechte hartpompfunctie en patiënten met ziektes van de hartspier.

Inmiddels heeft Jolien een periode van hartrevalidatie achter de rug. Ze voelt zich goed, haar conditie is verbeterd en ze durft zich weer in te spannen. Ze werkt nog steeds hard maar neemt meer tijd voor zichzelf. Ze beweegt iedere dag een uur en heeft daar plezier in. Na contact met de diëtiste heeft ze inzicht gekregen in haar voedingspatroon en is ze 2 kilo afgevallen. Ze heeft haar leven in balans.

Deel dit bericht:




Terug