Brain Awareness Week
Door: Menno van der Holst, Phd, PT, Senior onderzoeker kinderrevalidatie bij Basalt
Vandaag tijdens de Brain Awareness Week, willen we graag het verhaal van Emma met u delen. Emma is weliswaar fictief, maar ze vertegenwoordigt een groep mensen die dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen van hersenletsel.
Na haar val waren eenvoudige dagelijkse taken voor Emma een uitdaging. Haar geheugen leek willekeurig stukjes informatie te verliezen, en de levendigheid die ze in zich had, maakte plaats voor verwarring. Met onze therapeuten werkte Emma aan nieuwe manieren om met de situatie om te gaan. Een proces dat niet alleen fysiek en mentaal uitdagend was, maar ook emotioneel. Emma leerde opnieuw haar dagelijkse activiteiten uit te voeren en hoe ze het beste kon plannen. Ze ontwikkelde strategieën om met haar geheugenproblemen om te gaan. De reis van herstel was niet zonder hobbels. Ze had frustraties en verdriet over de veranderingen in haar leven. Emma vond steun bij familie, vrienden en mederevalidanten. Hier vond ze begrip en solidariteit, waardoor ze de kracht vond om door te gaan, zelfs op de moeilijkste momenten. Hoewel Emma's leven nooit meer hetzelfde zou zijn als voor het ongeluk, ontdekte ze nieuwe en andere manieren om invulling te geven aan haar leven.
De oproep tot aandacht voor het brein
Emma's verhaal illustreert de impact van hersenletsel en benadrukt de noodzaak om aandacht te vragen voor het brein tijdens de Brain Awareness Week. Dit doen we om twee belangrijke redenen:
1. Het algemene bewustzijn vergroten:
Voor mensen met hersenletsel is de deelname in de maatschappij niet altijd meer zo vanzelfsprekend. Hersenletsel is vaak niet zichtbaar, maar het kan een enorme impact hebben op het energieniveau en op cognitief vlak. Daarom is het essentieel om uitleg te geven over de gevolgen van hersenletsel, wat hopelijk bijdraagt aan het begrip in de omgeving. Bovendien hopen we door aandacht te vestigen op het brein, mensen bewuster te maken van de impact van hun levensstijl op de gezondheid van het brein en het belang van het behoud van een gezond brein.
2. Educatie voor zorgverleners:
De Brain Awareness Week biedt bovendien een uitgelezen kans om zorgprofessionals bij elkaar te brengen en te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de neurowetenschappen en revalidatietechnieken. De educatie stelt ons in staat op de hoogte te blijven van evidence-based praktijken, waardoor we patiënten zoals Emma de best mogelijke zorg kunnen bieden.
Aanstaande vrijdag organiseren we met Hersenletsel en Jeugd (HeJ), de Haagse Hogeschool, Breinsupport, ZoZijn, en revalidatiecentra Merem, Revant, Heliomare een symposium. Tijdens dit symposium staan verschillende sprekers en thema’s op de agenda. Dr. Jorit Meesters spreekt over de inzet van technologie bij NAH-revalidatie, Dr. Marsh Königs neemt ons mee in de behandeling van een hersenschudding met behulp van een functionele MRI, Dr Agali Mert spreekt over duizeligheid en Dr. Ineke van der Meulen over taalproblemen na NAH. Een waardevol moment om samen te komen. Ik kijk er naar uit om met collega’s te werken aan manieren om de kwaliteit van leven van mensen met NAH zoals Emma te verbeteren.
Deel dit bericht:
Terug