Dag van de Beroerte: impact van een CVA en belang van gezonde leefstijl

Auteur: Revalidatiearts Neurologie Elbrich Jagersma | Geplaatst op: 14 mei 2024
Categorie: CVA

Revalidatiearts Elbrich Jagersma over de impact van een CVA en het belang van een gezonde leefstijl

Vandaag, op de Dag van de Beroerte is het belangrijk om aandacht te hebben voor mensen die getroffen zijn door een CVA (Cerebrovasculair Accident), ofwel een beroerte. Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis die vaak levenslang impact heeft, niet alleen op de getroffene zelf maar ook op hun naasten. Ik wil graag het bewustzijn vergroten over de uitdagingen waarmee CVA-patiënten worden geconfronteerd en hoe belangrijk het is om een gezonde levensstijl te omarmen, niet alleen voor deze patiënten, maar voor iedereen.

Bij Basalt, expertisecentrum voor revalidatie, werk ik met een toegewijd team om mensen te helpen die getroffen zijn door een CVA. Ik zie gemiddeld zo'n 200 patiënten per jaar, elk met hun eigen unieke uitdagingen en behoeften. Mijn werk omvat het evalueren van de situatie van elke patiënt, het opstellen van individuele behandelplannen en het bieden van ondersteuning gedurende het hele revalidatieproces.

Naast mijn werk als revalidatiearts ben ik voorzitter van de CVA expertgroep bij Basalt. Met een team van professionals dat zich richt op het verbeteren van de behandeling en zorg voor mensen met een CVA, kijken we naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van CVA-revalidatie en streven ernaar om onze behandelmethoden voortdurend te verbeteren. Dit omvat het verkennen van nieuwe therapieën, het aanpassen van bestaande protocollen en het schrijven van nieuwe behandelmethodes. De expertgroep maakt ook gebruik van de inzichten die we verkrijgen vanuit wetenschappelijk onderzoek dat we doen bij Basalt en waar we met name kijken naar de latere gevolgen van een beroerte. Hiermee krijgen we een dieper inzicht in de langetermijneffecten van deze aandoening. Om zo effectief mogelijk te behandelen werken we bovendien met partner revalidatie-instellingen om behandeltrajecten te evalueren en best practices te identificeren die de zorg voor deze groep patiënten kunnen verbeteren. Het is een continu proces van leren en verbeteren, en ik ben trots om daar deel van uit te maken.

Het aantal mensen dat wordt getroffen door een CVA neemt helaas toe, gedeeltelijk als gevolg van vergrijzing en veranderende levensstijlfactoren. Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis die vaak gepaard gaat met fysieke, maar ook cognitieve uitdagingen. Het revalidatieproces is intensief en vereist toewijding, geduld en doorzettingsvermogen, zowel van de patiënt als van hun zorgverleners. Maar ik wil benadrukken dat er perspectief is. Met de juiste behandeling, ondersteuning en een gezonde levensstijl kunnen mensen een betekenisvol leven leiden na een CVA.

Een gezonde levensstijl speelt een essentiële rol bij het bevorderen van herstel na een CVA en het voorkomen van verdere complicaties. Bewegen, gezond eten, voldoende slaap en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken zijn allemaal cruciale componenten van een gezonde levensstijl die niet alleen het risico op een CVA kunnen verminderen, maar ook het herstelproces kunnen ondersteunen. Ik wil benadrukken dat deze principes niet alleen van toepassing zijn op mensen met een CVA, maar op iedereen. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan onze algehele gezondheid, energieniveau en veerkracht.

Mijn boodschap vandaag  is simpel: het is nooit te laat om te beginnen met het verbeteren van je gezondheid. Of je nu herstelt van een CVA, of streeft naar een betere algehele gezondheid, kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Begin vandaag nog met bewegen, eet gezond, zorg voor voldoende slaap en zoek hulp als je worstelt met schadelijke gewoonten zoals roken. Elke stap die je zet naar een gezondere levensstijl brengt je dichter bij een sterker, energieker en veerkrachtiger leven.

Deel dit bericht:




Terug