Op world heart day: aandacht voor…Het vrouwenhart!
Door Sander Rodrigo, Cardioloog bij Basalt
Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus… Dat mannen en vrouwen zich anders gedragen, werd dertig jaar geleden uitgebreid toegelicht in het zelfhulpboek van John Grays. Het boek gaf een kijkje in de verschillende belevingswerelden van mannen en vrouwen, en hielp stellen om elkaar beter te begrijpen.
Dat vrouwen ook fysiek anders in elkaar steken dan mannen weten we natuurlijk al heel veel langer. Toch werd in de geneeskunde medisch onderzoek vaak uitgevoerd op witte mannen en werden sekseverschillen over het hoofd gezien. Zo ook bij hart- en vaatziekten. Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen in het ontstaan en uiting van hart- en vaatziekten. Zo spelen hormonen een rol en zijn bij vrouwen de signalen bij een hartinfarct vaker minder duidelijk. Ook is het vrouwenhart kleiner dan het mannenhart en is niet alleen de hartspier, maar zijn ook de vaatjes er omheen (kransslagaderen) kleiner. Het proces van vernauwende bloedvaten is daardoor anders bij vrouwen. Bij druk op de borst wordt vaak gedacht aan een hartaanval. Maar bij vrouwen kunnen hartproblemen zich ook anders uiten. Zoals kortademigheid bij inspanning, hartkloppingen, vermoeidheid, duizeligheid of een onrustig gevoel. De klachten kunnen ook in rust voorkomen; de kleine vaatjes kunnen dan plotseling en zonder aanleiding vernauwen.
Bij Basalt zien we mensen die al een diagnose hebben. We helpen ze bij de revalidatie van hun aandoening. Ze leren bij ons omgaan met hun aandoening en hoe ze er het beste van kunnen maken. Ook bij revalideren speelt onderscheid tussen mannen en vrouwen een rol. De klachten en de aandoeningen verschillen. Dus, is het belangrijk dat onze patiënten zich herkennen in de behandeling die ze aangeboden krijgen. Vrouwen vinden bijvoorbeeld lotgenotencontact prettig. Iets wat mannen minder belangrijk vinden. Daarom werken we op dit moment aan een behandelmodule waarin we ons specifiek richten op vrouwen. We doen dit samen in een nieuw zorgpad met het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC). In de behandelmodule zit met name aandacht voor de klachten van vrouwen en begrip. Daarbij geven we informatie over de aandoening, en de patiënten worden door verschillende behandelaren gezien zoals een cardioloog, ergotherapeut, maatschappelijk werker en een psycholoog. Alle aspecten komen aan bod. Door de module deels in groepsverband aan te bieden is er meteen lotgenotencontact, waarmee we de behoefte van vrouwen hieraan mooi kunnen invullen. Door onze samenwerking met het LUMC, kunnen we naadloos aansluiten op het traject na het ziekenhuis.
Met een behandelmethode specifiek voor vrouwen kunnen niet alle problemen worden opgelost. Maar we kunnen wel gerichter behandelen. Vrouwen voelen zich beter gesteund tijdens hun revalidatie en krijgen alle tools aangereikt om vitaal en met vertrouwen de toekomst in te gaan.
Deze ‘World Heart Day’ is ook meteen de aftrap van de start van onze nieuwe module ‘het vrouwenhart’. We hopen hiermee de zorg voor onze patiënten weer een stukje te verbeteren.
Deel dit bericht:
Terug