Krachttraining gaat nieuw tijdperk in met de 'Reforter'
Wie wel eens een arm of been in het gips heeft gehad, weet het. Als na een paar weken het gips eraf gaat, is het bot weer heel maar herken je je arm of been niet meer. Een groot deel van je spiermassa is verdwenen, simpelweg omdat je je spieren niet genoeg hebt kunnen stimuleren. Ook als je ouder wordt, verlies je spiermassa. Zo’n 5 tot 13 procent van de ouderen van 60-70 jaar heeft daar last van. Bij ouderen van 80 jaar of ouder kan dat oplopen tot 50 procent. De gevolgen? Van moeite met opstaan en de boodschappen doen tot vallen in en rond het huis. HapticLink, een bedrijf dat zorginnovaties op de markt brengt, wil daar verandering in brengen met de 'Reforter' en schakelde voor de gebruikerstesten het Fieldlab Rehabilitation & Mobility (R&M) van Basalt in.
Selma Papegaaij, productmanager van HapticLink, weet het zeker. De Reforter is uniek in zijn soort. “Als je je spieren sterker wilt maken, dan is het verstandig om te trainen met weerstand. Dat doe je bijvoorbeeld als je traint met gewichten of met een apparaat dat weerstand geeft door luchtdruk of een vliegwiel. De Reforter werkt anders. Die heeft een elektromotor om weerstand op te wekken. In combinatie met slimme software, geeft de Reforter de gebruiker een natuurlijk gevoel van weerstand. Vergelijk het met zwemmen in het water: hoe meer je beweegt, hoe meer weerstand je voelt. Dat voelen, die haptische ervaring, die ervaar je ook met de Reforter.”
Selma Papegaaij, HapticLink
Beter trainen
Maar dat is niet alles. Wat de Reforter zo speciaal maakt, is de koppeling van het apparaat met slimme technologie. De Reforter meet continu wat je doet en past de weerstand daarop aan, ook tijdens een beweging. Dat maak trainen met de Reforter uiterst effectief omdat je precies die weerstand voelt die je op dat moment aan kan en nodig hebt. Selma licht toe: “Een beweging heeft twee fases. In de concentrische fase verkort je je spieren. Dat doe je bijvoorbeeld als je een gewicht met je arm omhoog brengt. In de excentrische fase verleng je je spier: je brengt je arm weer naar beneden. In die tweede fase zijn mensen in het algemeen zo’n 40 procent sterker dan in de eerste fase. Als je met gewichten traint, dan moet je voor de belasting uitgaan van de eerste fase: het omhoog tillen van het gewicht. Anders krijg je het niet de lucht in. Maar dan train je je arm dus in die tweede fase niet optimaal. De Reforter lost dat op door je in die excentrische fase meer weerstand te geven.”
Eerst fysiotherapeuten
De Reforter komt op de markt voor gebruik door fysiotherapeuten. “De fysiotherapeut stelt de training in en de patiënt kan aan de slag. Je hebt er als fysiotherapeut eigenlijk geen omkijken meer naar. De Reforter begeleidt de patiënt tijdens de training: van de start met een instructievideo tot het bijhouden van het aantal herhalingen. En na afloop rolt er automatisch een rapportage uit de Reforter. Daarmee kun je de training bespreken met je patiënt en eventueel aanpassen. We verwachten dat die integratie van meten en trainen een groot pluspunt is voor de fysiotherapeut. De huidige apparatuur in de praktijk van de fysiotherapeut biedt of het een of het ander. Nu zit alles wat de zorgprofessional nodig heeft in één apparaat. Makkelijker en efficiënter dus!”
Testen
Zijn fysiotherapeuten ook zo enthousiast? Om die vraag te beantwoorden schakelde HapticLink het Fieldlab R&M in. “Je wilt natuurlijk een product maken dat waarde heeft voor de zorgpraktijk. Is dit wat je nodig hebt? Is dit makkelijk in gebruik? Welke oefeningen wil je met het apparaat doen? Welke standaardinstellingen zijn handig? Die vragen hebben we via het Fieldlab R&M kunnen stellen aan de professionals die er verstand van hebben. Die continue feedback is heel waardevol bij de ontwikkeling van de software geweest. En kun je als productontwikkelaar niet zelf regelen.” Inmiddels is er een prototype klaar. Ook die wordt uitgebreid getest. “We willen dat fysiotherapeuten het apparaat meteen kunnen bedienen, zonder ingewikkelde trainingen en handleidingen. Die laatste test gaan we ook in samenwerking met het Fieldlab R&M doen.” De laatste testen gaan hand in hand met het proces om de medische certificering rond te krijgen. Daarna is de Reforter klaar voor de markt.
Toekomst
Na gebruik in de praktijk van de fysiotherapeuten zullen er in de toekomst ongetwijfeld andere mogelijkheden volgen, tot gebruik in sportscholen en thuis. Selma; “We denken dat we voor ouderen de grootste impact kunnen maken. Juist omdat zij door verlies van spiermassa vaak vallen. Dat heeft niet alleen impact op de persoon zelf, maar ook een economische impact. Als je naar de fysiotherapeut gaat, zul je 9 van de 10 keer iets van krachttraining terugvinden in de behandeling. Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor mensen met sportproblemen, neurologische problemen, hart- en vaatziekten, orthopedische problemen. Bijna overal waar je krachttraining nodig hebt, kun je de Reforter inzetten.”
Wetenschappelijk bewijs
“We weten al lang uit onderzoek dat trainen met de juiste weerstand effectief is. Voor dat soort onderzoek ontwikkelen universiteiten en kenniscentra apparaten als de Reforter. Maar die zijn vaak groot en kostbaar en komen de markt niet op. Bij HapticLink zien we dat graag anders en maken we ons sterk voor het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk van de zorgverlener. We zoeken naar betaalbare en compacte oplossingen. Niet alleen voor de grote revalidatiecentra maar ook voor de fysiotherapeut om de hoek.”
HapticLink
Kijk voor meer informatie over HapticLink op www.hapticlink.nl.
Fieldlab
Innovatie helpt de zorg nu en in de toekomst betaalbaar en toegankelijk voor iedereen te houden. En er zijn ideeën genoeg voor producten en diensten die de zorg beter en efficiënter maken. Maar hoe kom je van een idee tot een product dat je als ondernemer op de markt kan brengen? Een product dat voldoet aan de eisen die zorgverzekeraars stellen, in de revalidatiepraktijk getoetst en bewezen is én door patiënten gebruikt kan worden? Het FieldLab R&M van Basalt helpt ondernemers met het ontwikkelen, testen en opschalen van (digitale) producten en diensten binnen de revalidatie.
Wil je net als HapticLink hulp bij de ontwikkeling en op de markt brengen van een zorginnovatie? Neem contact op met Dick-Jan Zijda, manager Fieldlab R&M (06- 19 36 33 42, d.zijda@basaltrevalidatie.nl) om te bespreken wat het Fieldlab R&M voor jou kan betekenen. Kijk voor meer informatie op www.fieldlabrevalidatie.nl
Deel dit bericht:
Terug