Revalidatiearts bij Basalt Frederike van Markus-Doornbosch benoemd tot bestuurslid IPBIS

Geplaatst op: 30 november 2022

Dr. Frederike van Markus-Doornbosch, arts en onderzoeker bij Basalt, vertegenwoordigt Nederland als lid van het bestuur van de IPBIS, de International Paediatric Brain Injury Society. Ze vervangt in dit internationale gezelschap Peter de Koning van Heliomare die met pensioen gaat. “Het is een mooie kans om te delen wat we in Nederland doen en om kennis en ervaring uit het buitenland op te halen.”

“Uiteindelijk wil je dat de zorg voor kinderen en jongeren met NAH wereldwijd beter wordt. Het internationaal uitwisselen van kennis er ervaring helpt daarbij”, vindt Frederike. “Wij zijn in Nederland bijvoorbeeld goed in het organiseren van de zorg. In Nederland kan elk kind zorg krijgen zowel in de acute fase als daarna. Ook de nazorg hebben we goed geregeld. We hebben binnenkort ook een landelijk behandelprogramma zodat elk kind de juiste zorg op het juiste moment kan krijgen. Dat is interessant voor andere landen.”

Leren

“In andere landen is de zorg voor kinderen met NAH anders geregeld. Zo zijn er landen waar het onderwijs een rol speelt bij de signalering en nazorg. Dat brengt natuurlijk ook andere financiering met zich mee. Voor ons is dat interessant. Wat kunnen we daarvan leren? We halen ook best practices op uit het buitenland. Zo zijn er in Canada bijvoorbeeld behandelmethodes waar we in Nederland van kunnen leren. Daar helpen peers, leeftijdsgenoten, mee bij het realiseren van de participatiedoelen uit het behandelplan.” Basalt onderzoekt samen met Hogeschool Zuyd of deze aanpak ook in Nederland effectief kan zijn in het project ‘Wat ik het allerliefste wil’.

Ambitie

Het lidmaatschap van het internationale bestuur duurt 4 jaar. De termijn kan eenmaal verlengd worden. Wat hoopt Frederike te bereiken? “Voor Nederland hoop ik dat we dan meer evidenced based behandelingen hebben voor kinderen en jongeren met NAH. Internationaal gezien werken we aan een visie op goede zorg op de juiste plek voor alle kinderen wereldwijd.”

Over de IPBIS

De IPBIS streeft naar een wereld vrij van de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). IPBIS wil het leven van kinderen, tieners en jonge volwassenen met NAH en hun families te verbeteren en preventie van hersenletsel op wereldwijde schaal te bevorderen. Dat doet de organisatie door kennis te verspreiden. Bijvoorbeeld door het delen van best practices en het bevorderen van onderzoek.

 


Deel dit bericht:




Terug